Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga, till exempel vid en anställning. Problemet med ett muntligt avtal är att det kan bli svårt att bevisa vad man har kommit överens om. Se därför alltid till att ha skriftliga avtal för att öka tryggheten för dig själv och ditt företag.
Ett skriftligt avtal kan liknas vid en manual för samarbetet, där det tydligt framgår vilket ansvar, vilka förväntningar och vilka ersättningar som gäller. Det minskar risken för konflikter och eventuella tvister.
Här är några tillfällen när det är särskilt tryggt att ha skriftliga avtal:
- När du startar företag tillsammans med någon. Med ett kompanjon- eller aktieägaravtal kommer ni överens om sådant som ansvar, ersättning, fördelning av vinsten, styrelsens sammansättning och vad som ska ske om någon vill lämna företaget.
- Vid anställningar. Ett anställningsavtal klargör arbetsuppgifter, lön, eventuell anställningstid och andra villkor.
- När du anlitar konsulter. Konsult- och samarbetsavtal bör exempelvis specificera uppdragets omfattning, ersättning och tidsramar.
- När du delar med dig av känslig information. Ett sekretessavtal skyddar dig när du har samarbetspartners som ska ta del av känslig information om ditt företag eller företagets framtidsplaner.
Ta gärna hjälp av en jurist för att formulera avtalet eller gå igenom villkoren. Det hjälper dig att se eventuella risker och tänkbara konsekvenser av det som du och din kompanjon eller motpart kommer överens om.
Tänk också på att du som medlem i Företagarförbundet varje år kan få 3 x 15 minuters rådgivning med exempelvis en jurist. Företagarförbundets rådgivningspanel har inte möjlighet att granska handlingar och lämnar heller inga skriftliga svar, men kan ge dig vägledning för hur du bör gå vidare.
Text: Stefan Hedner
Bild: Pexels.com