Som företagare ser jag positivt på att energiminister Ebba Busch signalerar om möjliga lägre elpriser i vinter, trots att vi står inför införandet av en ny modell för elöverföring. Detta är särskilt viktigt för företag som är beroende av stabila och överkomliga elpriser för att kunna planera och säkerställa en lönsam verksamhet. Frågan är om hennes profetia kommer att hålla?
Den nya modellen, den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningen, syftar till att effektivisera elöverföringen och göra elmarknaden i EU mer samspelt. Även om det finns kritik mot modellen från olika aktörer – inklusive experter, producenter och förbrukare – är det nödvändigt att förstå att denna reform är ett krav från EU och inte något som vi kan skjuta upp. Som företagare är det avgörande att vi anpassar oss till de nya regleringarna och förbereder våra verksamheter för framtida marknadsförändringar. Svenska kraftnäts testkörning visade dock att Sverige kan komma att drabbas av högre elpriser, vilket givetvis är en oroande faktor.
Men som näringsministern själv poängterar är den senaste prognosen, som pekar på lägre elpriser i vinter, ett välkommet besked. För företagare innebär detta att våra kostnader potentiellt kan bli lägre än föregående år, något som skapar en viss trygghet inför vintern.
Införandet av denna modell sker samtidigt som omfattande investeringar, uppskattade till 40–50 miljarder kronor, görs i elnätet. Detta är en betydande satsning som inte bara gynnar hushåll utan även företag som är beroende av en stabil och pålitlig elinfrastruktur för att driva sin verksamhet.
Det är dock viktigt att följa utvecklingen noggrant. Skulle den nya elöverföringsmodellen visa sig ha negativa effekter på elpriserna, särskilt för företag och industrin, lovar Ebba Busch att föra en stark dialog i Bryssel för att skydda svenska intressen. Frågan är dock om regeringen är redo att ta strid för våra svenska behov och att de står på företagens och hushållens sida i maktens korridorer i Brussel om det skulle visa sig att modellen är fördelaktig för EU i stort men ofördelaktig för lilla Sverige?