Att höja pensionsavgifterna riskerar att förvärra generationsklyftorna, enligt ny forskning från IFN. Forskarens Jacob Lundberg menar att dagens unga redan förlorar runt åtta procent av sin livsinkomst på grund av det ofonderade pensionssystemet. Hade varje generation sparat till sin egen pension i ett fonderat system, hade pensionskapitalet varit 15 000 miljarder kronor större – i nivå med norska oljefonden.
Pensionssystemet bär fortfarande på en “arvsynd” från ATP-eran, där äldre generationer fick betydligt mer i pension än de betalade in. Det motsvarade en bonus på upp till 700 000 kronor vid pension, enligt Lundberg.
Trots detta växer överskottet i dagens inkomstpensionssystem och ligger nu på över 1 300 miljarder kronor. Det har lett till förslag om att införa en ”gas” som höjer pensionerna i goda tider. Men om detta kombineras med höjda avgifter, kan yngre återigen få stå för notan.
Saco stödjer avgiftshöjningar för att stärka pensionerna, medan socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) är mer skeptisk. Hon varnar för negativa effekter på tillväxt och löneutrymme och efterlyser istället ett mer transparent och långsiktigt hållbart system.
Eva Erlandsson från Svensk Försäkring menar att längre arbetsliv och ökad tjänstepension redan har stärkt pensionerna mer än en avgiftshöjning skulle göra. Att arbeta längre är enligt henne viktigare än att höja avgiften.