När finansminister Elisabeth Svantesson (M) klev upp på Almedalsscenen i går kväll var det – vid sidan av säkerhetspolitiken – företagarklimatet som fick flest politiska konkreta besked. Hon slog fast att “Sverige ska vara det givna landet för både småföretagare och koncernchefer att låta sina bolag växa i” och radade upp fyra nyckelspår som – om de realiseras – får direkt påverkan på mindre bolag.
Regelförenkling – ”byråkratin ska bort”
Regeringen lovar en ny förenklingsvåg som ska ”underlätta för utveckling, utbildning, företagande och innovationer”. I praktiken talade Svantesson om att ta bort onödiga rapport- och licenskrav, samordna myndighetskontakter digitalt och införa tidsgränser för handläggning. För småföretag betyder det färre timmar vid datorn och snabbare besked vid tillståndsprövningar.
Skattesänkningar riktade mot arbete och ägande
Svantesson upprepade Moderaternas långsiktiga linje om lägre skattetryck och kopplade det uttryckligen till småföretagarens plånbok, fler jobbskatteavdrag, sänkt fåmansbolagsskatt och reducerad kapitalskatt på sparande. Hon signalerade dessutom att den kommande höstbudgeten kan komma att innehålla ytterligare lättnader när ”hushållens ekonomi” är förstaprioritet.
Billigare drivmedel och tung infrastrukturoffensiv
Finansministern påminde om att bensin- och dieselpriserna ”nu är ungefär hälften av vad de var när regeringen tillträdde” – ett besked som särskilt gynnar transporterande hantverks- och serviceföretag. I samma andetag lyfte hon den största satsningen på väg och järnväg som enligt Elisabeth är ”större än Tysklands” samt ny kärnkraft för att pressa elpriserna.
Tillväxt genom bred kompetensmobilisering
Talets kanske mest oväntade småföretagarpoäng handlade om arbetskraft: Svantesson kopplade tillväxt till att ”ta tillvara på kompetensen hos seniorer, invandrarkvinnor och andra som i dag står utanför arbetsmarknaden”. Regeringen aviserar nya krav- och incitamentsprogram för snabbare matchning och fler heltidsarbeten.