Trots att åldersdiskriminering är olaglig i Sverige sedan 15 år tillbaka, är det fortfarande vanligt att äldre arbetssökande väljs bort tidigt i rekryteringsprocesser. Enligt nationalekonomen Stefan Eriksson minskar chanserna att gå vidare i processen redan i 40-årsåldern – efter 60 är de nästintill obefintliga.
Samtidigt råder kompetensbrist i många branscher och pensionsåldern höjs. Pluskommissionen uppskattar att kostnaden för att personer i åldern 55–74 stängs ute från arbetsmarknaden uppgår till över 70 miljarder kronor årligen. Många äldre söker inte ens jobb då chanserna bedöms som för små.
För att mäta attityder till äldre på arbetsmarknaden har Pluskommissionen, tillsammans med Demoskop, lanserat Plusindex. Den första mätningen visar ett tydligt gap: medan arbetsgivare själva tycker att de värdesätter äldre (index 60), anser allmänheten att det är betydligt lägre (index 46).
– Det saknas förebilder bland företag och ett institutionellt ledarskap, säger Pluskommissionens generalsekreterare John Mellkvist till tidningen Näringslivet.
Marie Thorslund från rekryteringsföretaget KIMM menar att det inte handlar om illvilja, utan snarare om brist på strukturer och mod att satsa på äldre.
Arbetsmarknadsminister Mats Persson kallar ålderismen för ett resursslöseri. Han menar att Sverige, jämfört med exempelvis Danmark, halkar efter i attityden till senior arbetskraft.
– Vi behöver lyfta erfarenhet och livskunskap som tillgångar, säger han.