Vad händer med aktiebolaget, och vem ärver det?

Ina Gärdlund

Hej,

Jag och en kollega har ett byggföretag tillsammans och det är ett aktiebolag. Min son jobbar sedan ett år hos oss i företaget. Nu dök det upp frågor hos oss om vad som händer om jag eller min kollega dör. Vad händer med aktiebolaget och vem ärver det?

Vid någons bortgång ska först en bouppteckning upprättas. I bouppteckningen ska samtliga den avlidnes tillgångar och skulder tas upp. Om den avlidne äger aktier i ett fåmansaktiebolag så ska dessa tas upp i bouppteckningen och värderas till marknadsvärdet eller substansvärdet. En substansvärdering ska göras med utgångspunkt för företagets senaste bokslut. Värdet på bolaget räknas därmed med i den avlidnes kvarlåtenskap, dvs. det som eventuellt ska bodelas (om den avlidne var gift och aktierna är giftorättsgods) och sedan fördelas mellan arvingarna i ett arvskifte. 

Om den avlidne är styrelseledamot i ett bolag vid dödsfallet så träder suppleanten in i den avlidnes ställe. Eftersom ert företag är ett aktiebolag så är det en egen juridisk person som lever vidare och om det är möjligt så kan verksamheten i bolaget fortsätta, och det är den avlidnes aktier som ska hanteras inom ramen för dödsboet. 

Som delägare i ett fåmansföretag är det därför viktigt att du funderar på vad som ska hända med aktierna när du dör. Ska dina aktier ägas, och bolaget drivas, av din make eller dina barn, tillsammans med kollegan? Om du inte vill det utan t.ex. vill att bara din son som jobbar i företaget ska ärva dina aktier i bolaget så behöver du skriva ett testamente. Även om aktierna i företaget är enskild egendom i ett äktenskap så ska arvet fördelas antingen genom de regler som finns i ärvdabalken, dvs. till efterlevande make, särkullbarn eller gemensamma barn, eller med stöd av ett testamente. I ett testamente kan man även ange att det som någon ärver ska vara dennes enskilda egendom samt utse en testamentsexekutor som ska ta hand om dödsboet när testamentstagaren avlider. 

Det är möjligt för aktieägarna att i bolagsordningen ha ett hembudsförbehåll, dvs. skriva in ett förbehåll om att en aktieägare, eller annan, ska ha rätt att lösa en aktie som övergått till en ny ägare, t.ex. vid arv eller att ta in ett förköpsförbehåll, dvs. att en aktieägare eller någon annan ska erbjudas att köpa aktierna innan de överlåts till en ny ägare. Detta för att skydda att det inte kommer in andra aktieägare vid exempelvis dödsfall. I aktiebolagslagen finns regler om hembud och även om hembudsförbehåll just vid dödsfall. 

Delägare i fåmansföretag bör även skriva ett aktieägaravtal, dvs ett avtal mellan delägarna som bl.a. kan reglera vad som ska hända med aktierna vid någon delägare dödsfall eller allvarlig sjukdom. Delägarna kan avtala om hembud och förköp, eller om att ha med en samtyckesklausul. Även hur aktierna ska värderas vid överlåtelse, dvs. särskilda värderingsregler, kan och bör vara med i ett aktieägaravtal. 

Reglerna kring testamente är många och när man bestämmer innehållet i sitt testamente så behöver man se till helheten gällande både familjesituationen, företagssituationen och de ekonomiska förutsättningarna. Det finns strikta formkrav för att upprättande av testamente och eftersom det inte går att reparera i efterhand och för att vara säker på att det blir rätt, ska man kontakta en advokat för att få rådgivning utifrån den egna situationen. 

Advokat Ina Gärdlund
Advokataktiebolaget Gärdlund 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6500kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1200 kr