Företagare väljer i allt högre grad att stå utanför kollektivavtalsmodellen. Enligt Charlotta Stern, professor och vd på Ratio, finns det tre huvudorsaker till detta. I en intervju med TN redogör hon för de bakomliggande faktorerna.
Kritik mot arbetsmarknadsmodellen
En del företagare ifrågasätter den svenska arbetsmarknadsmodellen och menar att den hämmar flexibilitet och innovation. De anser att modellen inte är anpassad för den moderna arbetsmarknadens behov och riskerar att skapa onödig byråkrati.
Misstro mot fackförbund
Negativa erfarenheter av fackförbund bidrar också till att företag väljer att stå utanför avtalen. – Företagare som inte litar på fackförbund vill inte ingå avtal med en part som de upplever inte agerar i deras intresse, förklarar Stern.
Anpassning till småföretag
Kollektivavtalen anses ofta vara utformade för större företag, något som skapar svårigheter för mindre aktörer. Många småföretagare upplever att regelverken är för komplexa och resurskrävande för att de ska vara genomförbara i deras verksamheter.
Alternativa lösningar – bättre villkor utan facket
Företag som avstår från kollektivavtal hävdar ofta att de ändå erbjuder bättre villkor än vad avtalen kräver. Genom att sätta löner och förmåner i linje med branschstandard och anpassa dem efter sina behov, skapar de flexibla och attraktiva lösningar för sina anställda.
Charlotta Stern påpekar att det särskilt inom techsektorn, där företag som Spotify är föregångare, är vanligt att välja alternativa HR-modeller. Här handlar det om att erbjuda anpassningsbara förmåner som gör kollektivavtal överflödiga.
– Man vill vara en unik och attraktiv arbetsgivare som lockar talanger för den kultur och flexibilitet man erbjuder, säger Stern.
Direkt dialog prioriteras framför facklig samverkan
En viktig anledning till att företag avstår från kollektivavtal är att de föredrar direktkommunikation med sina medarbetare framför att samarbeta med en tredje part. Stern lyfter fram att många företagare inte ser behovet av fackförbund för att bygga goda relationer med sina anställda.
– De ser kollektivavtal som ett onödigt mellanled och tror på att lösa frågor direkt genom dialog, förklarar Stern.
Det tycks också finnas en attitydförändring bland både arbetsgivare och anställda. Företagare upplever att vare sig medarbetare eller kunder ställer krav på kollektivavtal som ett mått på att vara en god arbetsgivare.
– Kanske har facken förlorat sin relevans i vissa branscher. Om arbetsgivare och anställda kan samarbeta och möta varandras förväntningar, behövs ingen tredje part, avslutar Stern.