Arbetsförmedlingen är lika bra som privata aktörer, enligt Arbetsförmedlingen

Wide cropped image of five diverse millennial people unemployed specialists applicants candidates on place in corporate workforce sitting in row expecting for invitation on interview. Panoramic banner

Arbetsförmedlingen har utvärderat insatser för arbetssökande, och resultatet visar att deras egna insatser står sig starkt i jämförelse med privata aktörer inom området. I en nyligen genomförd utvärdering av matchningstjänsten “Rusta och matcha”, som gjorts i samarbete med Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), framkommer att Arbetsförmedlingen och de privata leverantörerna når likvärdiga resultat när det gäller att få arbetssökande vidare till utbildning och arbete.

En viktig skillnad som framträder i rapporten är dock att Arbetsförmedlingen lyckas uppnå dessa resultat till en lägre kostnad än de privata alternativen.

Planerar att vidta åtgärder

Med rapporten som grund planerar nu Arbetsförmedlingen att vidta flera åtgärder för att ytterligare effektivisera arbetet med att få fler människor i arbete eller utbildning. Generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson betonar vikten av samarbete mellan Arbetsförmedlingen och de privata aktörer som har uppdrag att stötta arbetssökande.

“Vi arbetar tillsammans med de privata leverantörerna för att säkerställa att insatserna är både effektiva och av hög kvalitet. Ett gott samarbete är avgörande för att vi ska lyckas med detta,” säger Hemström Hemmingsson.

Hon påpekar också att rapporten granskar perioden 2020–2023 och att tjänsten sedan dess har genomgått förändringar, med ett fortsatt fokus på utvecklingsarbete.

Fokuserar på kvalitet – stänger av lågpresterande aktörer

Ett nästa steg för Arbetsförmedlingen blir att sätta in skarpare åtgärder mot lågpresterande leverantörer. Från och med årsskiftet kommer betyg på både privata aktörer och Arbetsförmedlingen att publiceras, vilket ska göra det enklare för arbetssökande att välja rätt tjänst.

“Den här rapporten är en viktig del i vårt kontinuerliga arbete för att säkerställa att arbetssökande får det stöd de behöver. Vi analyserar löpande effekterna av våra insatser, och resultaten från den här utvärderingen kommer att påverka hur vi förbättrar vår matchningstjänst framöver,” säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.​

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr