Företagare kan också bli jobbonärer – och få mer i pension

Shot of a senior man working in a coffee shop.

Att arbeta ett eller flera år extra ger mer i allmän pension. Detsamma gäller om du blir jobbonär – och kombinerar arbete med visst pensionsuttag – istället för att helt gå i pension.

Det finns ingen fast pensionsålder i Sverige. Anställda som har en så kallad tillsvidaretjänst har rätt att arbeta kvar på sina arbetsplatser till dess att de fyller 69 år, medan du som driver eget företag har större möjligheter att styra hur länge du vill jobba. Från 63 års ålder är det möjligt att börja ta ut allmän pension.

– Vad gäller storleken på pensionen är det alltid bäst att arbeta så länge som möjligt, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Men alla kan inte eller vill inte jobba högt upp i åldrarna. Då är det bra att veta att även arbete på halvtid under några extra år kan ge flera tusenlappar mer i pension, eftersom man då fortsätter tjäna in till sin allmänna pension.

Pensionsmyndigheten har i ett räkneexempel visat hur storleken på den totala pensionen kan förändras vid några olika alternativ.

– Där utgår vi från en person som helt slutar arbeta vid 63 års ålder och då får en total pension på 18 080 kronor per månad före skatt resten av livet. Om personen istället blir jobbonär mellan 63 och 66 års ålder och då arbetar 50 procent och tar ut 50 procent allmän pension, blir den totala pensionen efter 66 års ålder 22 000 kronor per månad före skatt livet ut. 

Ännu större blir pensionen förstås om personen fortsätter arbeta heltid fram till pensionering vid 66 års ålder.

– Då blir den totala pensionen 24 130 kronor per månad före skatt resten av livet, säger Agneta Claesson. Det allra bästa är att göra en prognos för att se sina egna belopp vid olika åldrar och uttagsalternativ.

Att driva eget företag vid en högre ålder ger även skattemässiga fördelar. Från januari det år man fyller 67 år blir både jobbskatteavdraget och grundavdraget högre, vilket minskar skatten. Vid samma ålder får företaget även lägre socialavgifter och behöver bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent.

– Den som vill veta mer om hur det är att kombinera pension med arbete kan delta på Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten om att vara jobbonär, säger Agneta Claesson. Information om mötena, som är gratis och tar cirka 40 minuter, finns på pensionsmyndigheten.se.

Text: Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr