Tips om gratiskurser och studieteknik

pexels-julia-m-cameron-4144923

I arbetslivet behövs hela tiden nya kunskaper. Här tipsar vi om gratiskurser på nätet för yrkesverksamma och ger några smarta studietips.

Det sägs att nästa hälften av de kompetenser vi har idag, och som vi använder i våra arbeten, kommer att behöva bytas ut mot andra kunskaper inom fem år. Det betyder att vi hela tiden måste lära oss nya saker. På nätet finns många aktörer som erbjuder kurser och utbildningar som gör att vi kan förkovra oss på ett sätt som funkar ihop med arbete och vardag. Många kurser är dessutom gratis. Här tipsar vi om några ställen att kika närmare på – och ger även råd om studieteknik.

Moderskeppet har flera introduktionskurser som är gratis, bland annat inom AI, Adobe InDesign och Photoshop. Betalar du en månadsavgift så får du tillgång till samtliga onlinekurser på plattformen och kan lära dig mer om appar, program, sociala medier och digitala verktyg. 

KTH har som många andra universitet och högskolor kostnadsfria kurser för dig som befinner dig mitt i yrkeslivet. Bland annat om AI och hållbar utveckling. Kurserna tar allt från ett par timmar till cirka tio timmar att genomföra.

Som sagt, många universitet och högskolor har kortare nätkurser som är gratis. Här finns länkar till flera av dem.

Och så några tips om studieteknik:

  • Plugga tillsammans med en medarbetare. Det ger er möjlighet att prata och resonera om det ni lär er, något som ökar sannolikheten att nya fakta och kunskaper stannar kvar.
  • Är du ensam på företaget – anteckna det du lär dig, renskriv för hand och läs sedan högt för dig själv. Ju fler sinnen du använder och ju aktivare du är, desto mer lär du dig.
  • Plugga när du ska plugga. Hitta en tid när du får vara ostörd. Lägg undan mobilen och låt bli sociala medier. 
  • Ta ett steg i taget. Även om din kurs inte kräver så många timmars studier kan det ändå kännas som en stor uppgift vid sidan av allt annat som ska skötas. Men även en tusenmilaresa börjar med ett steg, så ta det bara lugnt och koncentrera dig på en bit i taget. Då är du snart i mål.
  • Repetition är kunskapens moder. Repetera gärna det du har lärt dig strax före läggdags. Man tror att hjärnan bearbetar ny information under sömnen, så det kan vara värt ett försök att repetera dagens kunskaper strax innan du släcker och säger godnatt. 

Text: Stefan Hedner

Bild: Pexels.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr