Stora fördelar med små vanor

Change

Mikrovanor är enkla beteenden som kan bidra till att bygga större vanor och skapa bestående förändring på sikt. Både i vardagen och i livet som företagare.

Den amerikanske samhällsvetaren och författaren BJ Fogg menar att det bästa sättet att bygga nya goda vanor är att börja på lägsta möjliga nivå. Visst kan vi känna oss motiverade på nyårsnatten och lova att börja gymma fyra gånger i veckan, men det kommer förmodligen inte att lyckas.

Då är det mer framgångsrikt att börja i liten skala och att utgå från förändringen istället för motivationen. Motivationen kommer oftast när förändringen har blivit en vana. Den som exempelvis gör fem benböj varje gång han eller hon borstar tänderna, kommer efter ett tag att vilja göra tio. Självförtroendet växer och med det kommer motivationen att besöka gymmet. På samma sätt kan du göra om du vill börja äta mer grönsaker. Börja med mikrovanan att köpa en grönsak varje gång du handlar.

Mikrovanan ska helt enkelt vara så enkel att du inte kan misslyckas med den. Den ska också vara kopplad till något som du redan gör ofta, helst varje dag. Som att gå på toaletten, åka till jobbet, äta lunch, brygga kaffe eller liknande.

Som företagare finns det också möjlighet att skapa mikrovanor som på sikt gör dig ännu effektivare, lyckligare eller bättre på ditt jobb. Fem exempel:

• När du kommer till jobbet skapar du mikrovanan att skriva ner dagens tre viktigaste uppgifter på en lapp. Det hjälper dig att fokusera och undvika oväsentligheter.

• När du tar dagens första kopp kaffe passar du på att skicka ett kort och personligt e-mail eller meddelande på Linkedin till någon kund. Du kan tacka för något, skicka en uppdatering eller bara säga hej. Genom att göra detta varje dag stärker du relationerna med dina kunder och finns på ett otvunget sätt i deras medvetande.

• Få frisk luft och enkel motion genom att gå runt kvarteret efter lunchen varje dag. Ett annat klassiskt tips är att ta trapporna istället för hissen till kontoret eller hemmet.

• Ägna en minut i början av varje möte åt att förklara syftet med mötet. Det gör mötet mer effektivt och sparar tid.

• När du är klar för dagen lägger du två minuter åt att plocka undan på din arbetsplats.

Enligt tanken bakom mikrovanor är det också viktigt att ”fira” varje gång man har utfört en mikrovana. Att ge sig själv en mental klapp på axeln och säga ”Bra jobbat!” skapar en positiv känsla som gör det enklare att fortsätta med vanan.

Vilka mikrovanor kan du skapa utifrån sådant du redan gör varje dag?

Text: Stefan Hedner

Bild: Pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr