Klimatpremie för lätta lastbilar kan få fler småföretagare att byta till elbil

Ambitionen är att klimatpremien på max 50 000 per lätt lastbil ska få fler företagare att ställa om till eldriven transport.

Under våren introducerade Energimyndigheten en ny klimatpremie för företag som väljer att byta ut sin bensindrivna lätta lastbil mot en eldriven motsvarighet.  Syftet är att snabba omställningen till eldrivna lätta lastbilar, en utveckling som länge släpat efter i förhållande till personbilarna. 

På de svenska vägarna rullar drygt en halv miljon lätta lastbilar. Drygt 80 procent av dem ägs av småföretag, framför allt inom bygg- och transportsektorn. För många småföretag kan det vara svårt att ta den större investeringskostnaden att välja en eldriven lätt lastbil eller skåpbil. Därför kan de nu ansöka om en klimatpremie via Energimyndigheten. Klimatpremien innebär att företagare som köper en eldriven lätt lastbil kan få upp till 50 000 kronor i stöd per lastbil. Beloppet kommer att trappas ner successivt och i slutet av 2025 kommer stödet att fasas ut. 

 –Premien för eldrivna lätta lastbilar är tillfällig och kommer bara att vara möjlig att söka fram till oktober 2025. Eftersom storleken på stödet kommer att minska över tid så bör man inte vänta alltför länge om man vill försäkra sig om att få maximalt stöd, säger Petter Dahlin, chef för enheten mobilitet på Energimyndigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr