Låga fondavgifter kan göra stor skillnad för din pension

株価が上昇して喜び、ハイタッチする老夫婦の

Fonder med höga avgifter kan urholka ditt pensionssparande över tid. Pensionsmyndighetens tips är därför att välja fonder med låg avgift.

Som företagare behöver du själv tjäna in till din allmänna pension genom att ta ut lön eller överskott. Vill du uppnå samma pensionsnivå som de flesta anställda behöver du också göra egna avsättningar till tjänstepension. Du väljer själv hur tjänstepensionen ska placeras, det vill säga vilka fonder som ska ingå i sparandet.

– Alla som sparar i fonder ska vara medvetna om hur fondavgifterna påverkar det sparade kapitalet, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Olika fonder kostar olika mycket och eftersom ett pensionssparande kan pågå ett helt yrkesliv samt ett antal år med utbetalning kan höga avgifter påverka sparandet mycket negativt.

Pensionsmyndighetens riktmärke för vad som är en låg fondavgift är 0,2 procent i en global aktieindexfond. Fondavgiften betalas varje år och det är inte ovanligt med fonder som kostar betydligt mer än 1 procent.

– Det kanske kan se ut som små skillnader med någon procent hit eller dit, säger Agneta Claesson. Men eftersom avgiften betalas varje år och på värdet av hela sparandet gör det stor skillnad på sikt. Om en person har ett årligt sparande under 30 års tid i en fond som kostar 0,2 procent försvinner totalt cirka 2 procent av sparandet i avgifter. Om avgiften istället är 1,5 procent kommer totalt nästan 20 procent av sparkapitalet att gå till avgifter.

Även den allmänna pensionen kan påverkas av fondavgifter, eftersom vi själva kan välja fonder till premiepensionen. Den som vill hålla nere fondavgifterna, men tycker att en lite dyrare fond verkar intressant, kan därför välja fonden i premiepensionssparandet. Där rabatteras avgifterna tack vare Pensionsmyndighetens stora upphandling av fonder.

Företagare som funderar över vilken sparform de bör välja ska vara uppmärksamma på att det kan finnas mer eller mindre dolda avgifter i olika sparalternativ.

– Den som har ett fondsparande i till exempel en kapitalförsäkring bör inte bara ta hänsyn till fondavgifterna, utan också undersöka om det finns några andra avgifter, säger Agneta Claesson. Läs det finstilta i villkoren, för med både fondavgifter, en årsavgift för själva kapitalförsäkringen samt en avgift på sparat kapital kan det bli onödigt lite kvar av de pengar man har sparat. Det finns vanligen inte heller något samband mellan hög avgift och hög avkastning.

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du läsa mer om hur avgifternas storlek kan påverka ett långsiktigt sparande.

Text: Stefan Hedner

Foto: Pensionsmyndigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr